Ο Άγιος Δημήτριος

Φροντιστηριακά μαθήματα

Στη Χριστιανκή Χρ. Καταφυγή Νέων «Ο Άγιος Δημήτριος» παραδίδονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου φροντιστηριακά μαθήματα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου· συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων της Θεωρητικής και Θετικής Κατεύθυνσης, αλλά και των Επιστημών Υγείας και του κλάδου Οικονομίας της Β' και Γ’ Λυκείου.

Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής

Παραδίδονται, επίσης, μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κάθε Δευτέρα στις 20:00-21:00.

Μαθήματα μουσικών οργάνων & Θεωρίας της Ευρωπαϊκής Μουσικής

Δίνεται, ακόμα, η δυνατότητα παρακολούθησης ατομικών μαθημάτων μουσικών οργάνων, όπως κιθάρα ή πιάνο, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα συνοδευόμενα μαθήματα της Θεωρίας της Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Χορωδιακά σύνολα

Σας αρέσει η χορωδία; Μπορείτε να συμμετέχετε στην παραδοσιακή μικτή χορωδία κάθε Τετάρτη στις 18:00.

Μπορείτε, ακόμα, να δηλώσετε συμμετοχή στη βυζαντινή μας χορωδία ή στην ευρωπαϊκή παιδική χορωδία.

Παραδοσιακοί χοροί

Στους χώρους του κέντρου φιλοξενείται, επίσης, τμήμα παραδοσιακών χορών, τόσο για φοιτητές όσο και για μεγαλύτερους.

Ομιλίες & Κατηχητικό

• Κάθε Δευτέρα στις 17:30 τελείται ο Παρακλητικός Κανών του Αγίου Δημητρίου και ακολουθεί ομιλία από τον π. Νικόλαο Χαμαμτζόγλου.

• Κάθε Τετάρτη στις 19:00 πραγματοποιούνται διαδικτυακές ομιλίες από τον π. Γεώργιο Θεοδωρή.

• Με τις ευλογίες του Αγίου Δημητρίου μας και των ιερέων του ναού, κάθε Κυριακή, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιούνται κατηχητικές συνάξεις, για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, στις 11:00-12.30.


Συναξάρι

26
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σταθερή. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Επίσης, εορτάζονται: η Μνήμη Μεγάλου Σεισμού, η Μνήμη της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Άγιος Λούππος, οι Άγιοι Αρτεμίδωρος και Βασίλειος, η Αγία Λέπτινα, ο Άγιος Γλύκων, ο Άγιος Ιωάσαφ ο νέος οσιομάρτυρας, η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του νεομάρτυρος Γεωργίου, του εν Ιωαννίνοις, η Αγία Λεωντίνη η μάρτυς, οι Όσιοι δύο Λεόντιοι οι εν Άθω, ο Άγιος Eata του Hexham, ο Όσιος Θεόφιλος Αρχιεπίσκοπος Νόβγκοροντ και ο Άγιος Αντώνιος Επίσκοπος Βολογκντά της Ρωσίας.

×

Βιογραφία

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περί το 280 - 284 μ.Χ. και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. ή (το πιο πιθανό) το 306 μ.Χ.

Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ., διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.

Στη φυλακή ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας (βλέπε 27 Οκτωβρίου), ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Ο Άγιος Δημήτριος του έδωσε την ευχή του και το αποτέλεσμα ήταν ο Νέστορας να νικήσει το Λυαίο και να προκαλέσει την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, Νέστορας και Δημήτριος.

Οι συγγραφείς εγκωμίων του Αγίου Δημητρίου, Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, Γρηγόριος ο Παλαμάς και Δημήτριος Χρυσολωράς, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου ετάφη στον τόπο του μαρτυρίου, ο δε τάφος μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και η προσωνυμία του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο (σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου) να πατά τον άπιστο Λυαίο.

Σήμερα ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου είναι και το εξής. Το 1823 μ.Χ. οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.

Απολυτίκιον

Ήχος γ’.
Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Agios Dimitrios
25
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σταθερή. Εορτάζει στις 22 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Επίσης, εορτάζονται: η Αγία Ταβιθά, οι Άγιοι Ουαλλέριος και Χρυσάφιος, ο Άγιος Αναστάσιος, ο Άγιος Ουαλλερίνος, ο Άγιος Σαβίνος, ο Άγιος Ούαρος «ὁ ἐν Αἰγύπτῳ», ο Άγιος Γεώργιος επίσκοπος Αμάστριδος, οι Άγιοι Παππίας, Διόδωρος και Κλαυδιανός, οι Άγιοι Δύο Μάρτυρες από τη Θράκη, η Αγία Χρυσάνθη, οι Όσιοι Μαρτύριος ο Έγκλειστος και Μαρτύριος ο διάκονος, οι Άγιοι Φαύστος, Βασίλειος και Λουκιανός, οι Άγιοι Νικηφόρος και Στέφανος, οι Άγιοι Φιλάδελφος και Πολύκαρπος και ο Όσιος Μακάριος επίσκοπος Πάφου της Κύπρου.

Agios Dimitrios
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Σταθερή. Εορτάζει στις 24 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Επίσης, εορτάζονται: η Αγία Σεβαστιανή, η Αγία Γυναίκα και το Άγιο Βρέφος της, οι Άγιοι Μάρκος, Σωτήριχος και Ουαλεντίνος, ο Άγιος Ακάκιος ο Πρεσβύτερος, ο Άγιος Νέρδων, ο Όσιος Αρέθας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ», ο Άγιος Maglorious του Sark και ο Άγιος Σενώχ της Τουρώνης ο Ιαματικός.

Agios Dimitrios